返回列表 發帖
顯記餅家 ... picture of branch X 8
咱是陳小肥 發表於 2012-11-19 11:32

相信係五、六十年代照片,當年大部份中老年人都穿中式唐装,西服較少見。

rotating cubic
咱是陳小肥 發表於 2014-3-21 12:32

幅動画又搞得幾盞wor,抵讚!

十分懷念澳門老舖:顯記涼茶……

回復 59# 咱是陳小肥

小肥哥,其實昔日顯記涼茶在清平戲院左隣抑或對面?   因在記憶中似係戲院對面,因我在童年時代多會睇戲前過對面飲碗涼茶嘅

正舖左邊係清平, 右邊係龍鳳商店 (呢, 有咖哩魷魚, 東風螺賣個間士多).  龍鳳對面個舖同街角個舖就係顯 ...
咱是陳小肥 發表於 2014-5-11 21:25
謝謝肥叔回覆,十分詳盡,所講到戲院右手邊呢間涼茶店今時仲見,對,以前有白鴿票賣,現在只賣涼茶,去年曾途經巡察,見賣涼茶嘅老伯呆坐店中,唔知佢是否當年老闆個仔抑或就係自已,可能你會識佢,都佩服佢在這行人希疏地點仍可以守住盤生意至今

正舖左邊係清平, 右邊係龍鳳商店 (呢, 有咖哩魷魚, 東風螺賣個間士多).  龍鳳對面個舖同街角個舖就係顯 ...
咱是陳小肥 發表於 2014-5-11 21:25
  我感混亂的就係網上這篇記述文章話:"……在清平直街二十四號,清平戲院側的顯記涼茶……"這段話,莫非此資料出錯?

顯記昔日制作之物品已成本澳歷史藏品
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你係最後一位 ...
waterpool 發表於 2015-7-9 17:41
歷史珍品,如果顯記如英記一樣重開,小肥兄都應該要出來亮吓相啦

可以開番間博物館,搵小肥兄任顧問
IF212 發表於 2015-7-11 12:57
導賞員一職最具資格,最熟識顯記歷史,文化局都幾難揾到另一位

信箋?又可放入博物館了

睇到當年小肥兄隻手臂就知唔係肥