返回列表 發帖

各位睇過未又聽過未呢?

在執屋中又揾到本畫刊,係六十年代紅透港澳之大陸歌劇電影~劉三姐特刊, 記得廿年前去桂林,旅遊車內就不斷播放劉三姐歌曲         
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• waterpool

當年在"永樂戲院"做嘛........

當年在"永樂戲院"做嘛........
maria-ng 發表於 2017-5-6 18:44

對,應該只永樂做,我有去睇,後買左隻黑膠聽,唔記得係百利或中國唱片,但錄音效果就好差,幾乎連唱詞都聽不清楚,不過聽到好多首曲都熟晒…在70年代末,永樂翻映該片,我都有再睇一次

電影拍攝年份係1961年,主演劉三姐角色之演員叫黄婉秋,當時只17歲,估唔到佢套戲能風行世界整個華人社會,據悉遠至新加坡放映多日亦十分賣座,但其後在大陸文革中,此電影即被評為文藝毒草,全部片中所有演員及制作人員惨被批鬥,其中一位演員不堪精神折磨,尋求卧軌自殺被火車輾死,主角黄婉秋亦惨被綁及頭頸掛牌遊街送去被當眾羞辱,據說佢險被鎗斃……

電影中黄婉秋及五十多年後今天的她     
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

電影拍攝年份係1961年,主演劉三姐角色之演員叫黄婉秋,當時只17歲,估唔到佢套戲能風行世界整個華人 ...
simo 發表於 2017-5-7 23:11

劉三姐在以前內地好出名……
以前(文革後)久唔久都會係大陸見到呢個名,
原來文革時是被批鬥的東西……

劉三姐在以前內地好出名……
以前(文革後)久唔久都會係大陸見到呢個名,
原來文革時是被批鬥的東西… ...
rice333 發表於 2017-5-8 10:28

據了解,幾乎文革前所有文藝文化作品都被視為毒草被殘酷批鬥,只有歌頌共產黨、毛主席等作品才獲讚揚,劉三姐故事雖站在勞動民眾層面,更眨低地主資本家,但故事也環繞三姐同阿牛哥二人愛情方面,所以又給人以不愛黨不愛毛主席等莫須有罪名來批判啦

恭喜,真系執到寶

恭喜,真系執到寶
chantai 發表於 2017-5-9 19:33

識就話囉,甚至都唔捨得掉,後生仔見到就呻又多件垃圾啦

唔多認識