返回列表 發帖

昔日隨處可見的手繪牆壁廣告畫

昔日未有電腦射印畫前,全部廣告皆由美術畫師設計油繪 ……此圖為去年在報上刊載之有關手繪廣告圖畫
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

…今天如大家經過氹仔某油站一處垂直山壁上,尚見殘存一大幅約五十年前油繪的廣告畫,此是唯一僅有殘存之廣告畫,或許成老澳人的回憶影像。

評分人數

• IF212

• rice333

大家應有印象,回憶昔日在小城,幾乎走到那一處街頭,舉頭皆見牆壁油漆廣告畫,此成為小城街頭特有景色,但在九十年代随着電腦射印出現,此人手繪畫之油漆廣告已被其替代,今天已難在小城見到……本 人收集到一些昔曰牆壁廣告,下圖係水坑尾,相信攝於五十年代

關前街口一幅發達廣告畫

左手呢幅係内港昔日海員工會牆壁屈臣氏廣告,右手係草堆街口

呢四幅位置就等你哋估吓吧

呢幅我都有些印象在那處,你又估吓啦  

有心 ... ... ...

昔日的回憶

睇吓估吾估仲,左上屈臣氏下環街,左下十月初五街口岐關站,右上新勝街,右下個個都估到,大三巴

評分人數

• simo

左上司打口,左下後面係國際酒店,右上東方斜巷,右下大三巴

評分人數

• simo

後生一輩無機會見到.

睇吓估吾估仲,左上屈臣氏下環街,左下十月初五街口岐關站,右上新勝街,右下個個都估到,大三巴
chantai 發表於 2017-3-26 23:32
    謝謝,所估基本上對的,但右上角呢幅應係東方斜巷,此牆壁今天尚在,但就冇廣告了,屈臣氏呢幅應係司打口旁的舊海員工會大厦,同黑白圖呢幅同一大厦,不過係另一面牆壁吧

左上司打口,左下後面係國際酒店,右上東方斜巷,右下大三巴
echoking 發表於 2017-3-27 11:38
俾你全估正,good! 國際酒店呢幅牆係在國際酒店對面,牆背後才係酒店,正確來說應係十六號碼頭或今天半島酒店對面,今天所見已面目全非了

後生一輩無機會見到.
waterpool 發表於 2017-3-27 18:27

九十後就一定未見過,今天所見的已是全部係電腦噴畫張貼品

此二圖攝於2015年,尚見昔日青啤手繪廣告殘影,但去年經過已見此殘跡亦被鏟除了,各位又試估吓呢幅牆壁在何處呢?      

此二圖攝於2015年,尚見昔日青啤手繪廣告殘影,但去年經過已見此殘跡亦被鏟除了,各位又試估吓呢幅牆 ...
simo 發表於 2017-3-27 20:00

是否河邊新街一帶?

評分人數

• simo

是否河邊新街一帶?
rice333 發表於 2017-4-5 11:01

冇錯 ,其實都係十六號碼頭對面呢幅牆 ,只係换咗青啤廣告,牆前建了行人天橋吧

評分人數

現再分享多一幅個人收藏品照片,相信攝於五十年代  

評分人數

• waterpool

其實製作大型手繪牆壁廣告都幾大陣仗, 不但要搭棚, 師傅繪畫時要非常細緻用心, 否則會失真變形

我記得以前, 特別是在80年代, 每年大賽車, 松山面向新口岸的大懸崖都會有大型的手繪香煙廣告, 在新口岸的舊文華東方酒店, 甚至在進入澳門外港的噴射船上都可以清晰看到, 非常有特色, 但後來因為禁止煙草商品廣告而消失了, 看看下面這張圖便可略知一二

評分人數

• simo

• waterpool