返回列表 發帖

尖沙咀鐘樓銅鐘

雖然不能入內參觀,但其實走上旁邊的天橋可清楚睇到。

銅鐘歷史

尖沙咀鐘樓正式名稱為「前九廣鐵路鐘樓」是當時火車站的一部分,於1915年完工。響鬧報時裝置自1950年代初起被移走,遷往沙田火車站大堂擺放,其後被收藏在九鐵倉庫之內。到了20109月,港鐵為了慶祝「九廣鐵路九龍至羅湖段通車100周年」,特別將銅鐘重置於鐘樓地下。

資料:維基百科

前九廣鐵路鐘樓歷史:https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B0%96%E6%B2%99%E5%92%80%E9%90%98%E6%A8%93

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• waterpool

昔日尖沙咀火車站鐘樓可算九龍半島頗令人懷念之特色建築物,有時去香港都特意坐渡海小輪去尖沙咀鐘樓拍照

回復 2# simo

從前的尖沙咀火車站現在只能從舊影片照片懷念。

(許冠傑《鐵塔凌雲》MV)

MV中1:52起就是尖沙咀火車站景。

[/youtube]
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

現在上面個時鐘仲行唔行架 ??

現在上面個時鐘仲行唔行架 ??
waterpool 發表於 2016-9-22 18:37

上次睇過好似都啱時間,但澳門16號碼頭呢個就瞓咗覺幾拾年未醒過

上次睇過好似都啱時間,但澳門16號碼頭呢個就瞓咗覺幾拾年未醒過
simo 發表於 2016-9-22 21:23

點解唔整好佢, 又唔係無錢.

點解唔整好佢, 又唔係無錢.
waterpool 發表於 2016-9-24 18:17

E+D人個個都有手機同錶,肯定整番生個老嘢都冇鬼價值啦,况且佢停頓指針都表示其歷史時間,有意義呀

到多次 ... ... ...