返回列表 發帖

睇下邊度黎?

搵到張舊相,請問是澳門邊度?

圖片中間近下方影到個牌放大後睇到寫住「東亞冰廠冷藏庫」。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• IF212

東亞冰廠好似近住水上街市

評分人數

呢幅似係六.七十年代景色,似由白鸽巢山上向拱北方向拍嘅,遠處右上角係青洲山,背後一條有樹嘅連貫路直往左面湾仔北係大陸拱北,亦即今天城軌站至湾仔一帶,60年代可見此處還有一水閘,把前山河水道控制流入本澳,今天已不存在,而今天大陸此處已番天覆地高樓大厦滿佈

評分人數

肯定是沙梨頭海邊街一帶, 照片中左面的五層高新樓至今還在, 旁邊是一座半圓形的建築物亦保留至今
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

回復 3# simo

中間有樹那條路是水閘嗎?是屬於澳門管嗎?

唔認得, 不過 "東亞冰廠" 個名就好熟

謝謝各位,原來是從白鴿巢山望返落沙梨頭一帶。這張相應該是1981年拍的,因為在家中相簿看到,是當年家人一次澳門之行。

回復  simo

中間有樹那條路是水閘嗎?是屬於澳門管嗎?
paulo 發表於 2016-6-13 23:45

屬大陸管

謝謝各位,原來是從白鴿巢山望返落沙梨頭一帶。這張相應該是1981年拍的,因為在家中相簿看到,是當年家人一 ...
rice333 發表於 2016-6-14 17:49

都三十幾年了....

當年白鴿巢公園頂都望到我以前間屋架

[quote]呢幅似係六.七十年代景色,似由白鸽巢山上向拱北方向拍

[quote]呢幅似係六.七十年代景色,似由白鸽巢山上向拱北方向拍

正確來講.....

不是向拱北方向拍攝的,應是向灣仔方向拍攝的.....

拱北在澳門以北,灣仔在澳門以西.

正確來講.....

不是向拱北方向拍攝的,應是向灣仔方向拍攝的.....

拱北在澳門以北,灣仔在澳門以 ...
想搵好野食 發表於 2016-6-15 18:47
對!
沙梨頭對面已經係灣仔