返回列表 發帖

亞婆的電飯煲

昨日的"National",今天已經統一用"Panasonic"了這年代的"樂聲牌"電飯煲超耐用,用了超過30年仍然正常
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

當年我家中也是用這款電飯煲, 正式日本貨, 好耐用, 因為外殼用金屬製造, 天氣冷時, 煮飯時順便可用來暖手

我家中也是用這款電飯煲

經典

我家中也是用這款電飯煲
jose1057 發表於 2016-5-25 17:28

我家中也是x3

曰本仔最叻就係呢件大發明~電飯煲,在六十年代印象中樂聲牌首創(不知對否),當年户户都只用柴丶火水爐煑飯,突然出現隻用電嘅飯煲,飯熟仲自動跳制,好多人都棄用火煮飯了

曰本仔最叻就係呢件大發明~電飯煲,在六十年代印象中樂聲牌首創(不知對否),當年户户都只用柴& ...
simo 發表於 2016-5-28 16:23

你冇記錯,確是樂聲牌最先有電飯煲呢樣野,亦是60年代重要的家庭電器發明之一我這種已經是後幾代,最早期一代是冇顏色煲身的,只有白色

你冇記錯,確是樂聲牌最先有電飯煲呢樣野,亦是60年代重要的家庭電器發明之一我這種已經是後幾代,最 ...
maria-ng 發表於 2016-5-28 16:30

對,係白色,款式同你這個一模樣,此款式樂聲刻意維持五十年後今天,仍見在其他牌子新型款式中出現

3 年前, 小肥重用緊哩款

3 年前, 小肥重用緊哩款
咱是陳小肥 發表於 2016-6-5 03:04

證明真是好耐用

我都有一個, 一九九一年入伙時親友送的.用了幾次後, 就放到現在.