返回列表 發帖

老爺數碼相機

最近清理舊物執屋,就揾到三部數碼古物,但都忘記咩年代用嘅,有冇人記得
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• waterpool

• IF212

背面

是否第一代的數碼相機, 當年的數碼相機用的是大咭, 容量只有16-32MB, 而且沒有USB插口, 要裝軟件再用線才能接駁落電腦看照片

是否第一代的數碼相機, 當年的數碼相機用的是大咭, 容量只有16-32MB, 而且沒有USB插口, 要裝軟件再用線才能 ...
IF212 發表於 2016-5-25 17:19

對的,最左呢部只用mmc大卡,容量只有幾十MB.像素大約只幾十Meg., 十分低,影像朦朧,當時菲林機尚未淘汰,中間部已新些達二佰萬像素,已用sd卡,此機純日本原厰制造,屏幕文字亦係日文

回復 4# simo
我的第一部數碼相機是:佳能(錦囊)A20

評分人數

• simo

回復 4# simo
我第一部用的數碼相機是用1.44磁碟片的.....

回復  simo
想搵好野食 發表於 2016-5-28 14:56

是這部.....

回復  simo
我的第一部數碼相機是:佳能(錦囊)A20
想搵好野食 發表於 2016-5-28 14:54

佳能(早期菲林年代似叫“錦囊“),行內人話鏡頭質數幾高,睇到呢部標着2.1,即二百一十萬像素,應該係0幾年產品

是這部.....
想搵好野食 發表於 2016-5-28 15:00

呢部sony仲耐,像素應該仲低些

以200萬像素當年已算高

回復 9# simo
對丫,像素是低些,但,當年用來處理相片非常方便......

回復  simo
對丫,像素是低些,但,當年用來處理相片非常方便......
想搵好野食 發表於 2016-5-28 18:01

以200萬像素,當年冲晒一張3R,4R照片都好清晰,但今天當然唔滿足,只能用在手機前置鏡頭

high class ... ... ...

[quote]以200萬像素,當年

[quote]以200萬像素,當年

回復  simo
想搵好野食 發表於 2016-5-28 14:56

很多网友皆忘記了1.44磁碟的模樣了.....

評分人數

• jose1057

• waterpool

• IF212

很多网友皆忘記了1.44磁碟的模樣了.....
想搵好野食 發表於 2016-5-29 19:53

磁碟最早期分為3.5吋 (1.44MB)及5.25吋 (720K), 我都用過, 但用磁碟的數碼相機就未見過

一張磁碟的容量只有1.44MB, 用這款數碼相機拍的相片的清晰度肯定唔高

一張磁碟的容量只有1.44MB, 用這款數碼相機拍的相片的清晰度肯定唔高
IF212 發表於 2016-5-30 13:54

但當時黎講已經了不起

我都用過解像度一般到差