返回列表 發帖

比利時布魯塞爾街頭手機隨手拍~~有野估

八月初歐洲行中,比利時布鲁塞爾只作短站食個lunch,行吓睇吓,在市中人來人往行人道上竟有件物體在中間,比利時佬都算曳曳,搞藝術都唔好咁搞啦,阻住晒!……各位小花㣣朋友,你話呢件係咪城市藝術呢? 11.9~01.jpg

茅廁

茅廁
東方不敗 發表於 2015-9-11 21:53

吓,有男有女行過架,點痾呀?乜都睇晒啦…

當我想舉起手機拍照時,有個阿伯狀似藝術家咁款想走埋去,唔通佢想介紹吓佢件“大作“?但見到我影相就對住我笑,都唔知佢笑乜!……跟住仲有發展……

有位企上去,又有個兜……但又不是廁所,但又唔似垃圾桶……
而且睇黎後面亦有同樣的野……究竟係咩……?

跟住有咩發展?

有位企上去,又有個兜……但又不是廁所,但又唔似垃圾桶……
而且睇黎後面亦有同樣的野……究竟係 ...
rice333 發表於 2015-9-12 04:41

佢見我哋影相就笑笑口行開,我哋影完相後驚佢猛咁介紹"大作"又唔知佢嗡乜咪離開,行咗幾步,我個人在好奇心下回頭睇吓個"藝術家",見佢怱怱走返埋件"作品"度……跟住……(稍後有圖)

痰罐 ... ... ...

男廁

謝謝大家回覆,睇埋落去就知你估得啱否,個似藝術家嘅人怱忙跳上去(看圖放大才睇到)拉褲鍊就已聽到水聲了…… 8.2015.snapshot belg.jpg

下面有鞋印, 似係便器.

下面有鞋印, 似係便器.
waterpool 發表於 2015-9-12 18:43

幾位都估中,水哥係最後揭曉時同一時間估到的,都未看到圖,所以亦算估正,叻!

當街當巷... 真係當藝術品擺.

當我地往前行約20分鐘便到了擠滿遊客街巷,見到有座毫不起眼小童撒尿像 aviary_1439649053893.jpg 眼小銅像(看圖)

當街當巷... 真係當藝術品擺.
waterpool 發表於 2015-9-12 19:04

嗱,原來比利時人好尊敬呢位痾尿小童嘅,傳說話16世紀時佢一篤尿就救左布魯塞爾全城,原因係佢痾篤尿撲滅了法軍炸藥火苗咁話,唔知係咪咁以後比國男人就可以通街痾尿而視為神聖呢 20150808024958590.jpg

評分人數

• IF212

景點附近十分熱鬧 aviary_1439648902792.jpg

行行吓到咗個大廣場,周圍古建築,唔係跟團,所以冇人講解係咩

2015-08-16 22.22.56~01.jpg (140.01 KB)

2015-08-16 22.22.56~01.jpg

係咪有D似大三巴街咁擠湧呢 20150802_210229~01.jpg

同本澳大三巴不遠嘅關前後街情景相似,離開遊客區僅數步之遙就如此冷清 2015-08-13 17.16.49~01~01.jpg

間雜貨店門口擺滿瓜果(標價係歐羅),但一個人都冇 20150802_230301~01~01.jpg

評分人數

• waterpool