返回列表 發帖

2015-7-18 元朗

2015-7-18 元朗

好到底保留舊裝修,是其最吸引之處。
早兩年入去好到底試下,D麪令人大失所望。後來同D老元朗講起,幾廿年前的確係好食,買D蝦子麪返屋企煮,會煮到好多蝦子沉底。自從老豆將鋪頭傳給個仔後,蝦子愈來愈少,依家想搵粒食下都無,所以現在不再買了。
好唔到底呢……

早兩年入去好到底試下,D麪令人大失所望。後來同D老元朗講起, ...
rice333 發表於 2015-9-4 10:30

好多客觀因素 ge; 例如, 原料, 來貨都唔再係以前 ge 料.  蝦子, 小肥以前食 ge 係朋蟛 "虫其" 春做 ge; 家陣好多係大頭蝦子做 ge.

以前湯底用 ge 係大地魚, 豬骨, 蝦頭蝦殼; 除左大地魚, 其他應該唔同左啦.

!原來如此! 「蟛棋」春做的同大頭蝦做的味道是否好多分別?前者香D?

小肥叔果日有無去跟好到底同一條街的大同餅家?我個人覺得大同出品唔錯呀。

元朗沙埔村就係我鄉下

!原來如此! 「蟛棋」春做的同大頭蝦做的味道是否好多分別?前者香D?

小肥叔果日有無去跟好到底同一條 ...
rice333 發表於 2015-9-7 12:29

乜春好食 d, 就蘿蔔青菜, 各有所好.  不過, 蟛 "虫其" 春係野生 ge.

個日食左飯先過元朗, 無幫襯好到底, 反而係茶檔隊紅豆冰.  .  個茶檔好識做生意, 送冰水.

係大同就有買左崩沙牛耳.

taitungbakery 004.jpg (41.64 KB)

taitungbakery 004.jpg

元朗沙埔村就係我鄉下
藍月亮 發表於 2015-9-7 21:03

原居民乎 ... ... ...

小肥叔果日有無去跟好到底同一條 ...
rice333 發表於 2015-9-7 12:29

d 左崩沙牛耳就唔錯勒.

現在 d 餅無以前咁好食, 因為 ... ... ... 小左, 甚至無左豬油.  糖份唔夠, d 餅又唔起.  重有其他種種客觀因素 ... ... ...

d 左崩沙牛耳就唔錯勒.

現在 d 餅無以前咁好食, 因為 ... ... ... 小左, 甚至無左豬油.  糖份唔夠, ...
咱是陳小肥 發表於 2015-9-7 22:04

老行家一試便知有沒有!
新生一代,沒機會吃到高質的傳統糕餅,無從辨識高低。

原居民乎 ... ... ...
咱是陳小肥 發表於 2015-9-7 22:00

好似話很久以前我袓先走難到保安縣, 後來中國割地割左沙埔村俾香港...所以我鄉下變左係香港...咁算唔算係原居民?

好似話很久以前我袓先走難到保安縣, 後來中國割地割左沙埔村俾香港...所以我鄉下變左係香港...咁算唔算係 ...
藍月亮 發表於 2015-9-8 17:07

土生土長先至係原居民  

早兩年入去好到底試下,D麪令人大失所望。後來同D老元朗講起, ...
rice333 發表於 2015-9-4 10:30

元朗, 好耐無去過囉. 嗰間好到底麵店我都幫趁過, 因為我有個老友住係合益路. 感覺上, 元朗好多店舖都用 "恆" 字做名.

好似話很久以前我袓先走難到保安縣, 後來中國割地割左沙埔村俾香港...所以我鄉下變左係香港...咁算唔算係 ...
藍月亮 發表於 2015-9-8 17:07

原則上應該計所謂 "原籍"; 即係土生途長.

問題就出現勒, 香港係最最最早年, 好似係無人係度住.  一係兵屯, 日係漁民灣埋黎透氣補給.  

而割讓, 甚至清朝之前移居又點計.  通常哩種情況都有機會係原居民.

基本 ge 民間審核方式, 會先睇睇條村有無祠堂; 居民係祠堂邊一房, 邊一支 ge 子姪.

土生土長先至係原居民
waterpool 發表於 2015-9-8 17:23

我爸爸算係土生土長,阿爺就唔知

原則上應該計所謂 "原籍"; 即係土生途長.

問題就出現勒, 香港係最最最早年, 好似係無人係度住.  一係 ...
咱是陳小肥 發表於 2015-9-8 22:31

我地有族譜男丁有點燈,沙埔村多同姓的,不過我老豆係澳門落地生根後甚少回去,村裡的房屋田地都給叔伯兄弟賣了。

我爸爸算係土生土長,阿爺就唔知
藍月亮 發表於 2015-9-12 14:40

咁你報藉貫係邊度 ???

咁你報藉貫係邊度 ???
waterpool 發表於 2015-9-12 15:07

以前報廣東省保安, 後來又叫深圳保安, 但現在的好像不用報籍貫, 回鄉證都冇寫.