返回列表 發帖

鯧仔又請睇戲

無上嚟一排, 真係有啲掛住大家. 唔知你哋又有無掛住鯧仔呢? 有無都好啦, 今晚鯧仔請大家睇戲, 南灣"大戲"院呀,千萬不要摸錯隔離呀.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• simo

• waterpool

• 東方不敗

無上嚟一排, 真係有啲掛住大家. 唔知你哋又有無掛住鯧仔呢? 有無都好啦, 今晚鯧仔請大家 ...
黃臘鯧 發表於 2015-8-28 21:17

九姑娘同冰姐重係度 ... ... ... 黎張 grand opening

紮腳 ... ... ... 最後睇 ge 係余麗珍

"最貴三元九,最平收五毫。"
"陳艷儂紮腳斬四鬥打北派"——諗下都覺得精采。
聽家中的老人家講,今時今日,大戲好似已經無人演"紮腳",咁難度高的野。

原來南灣戲院都做過大戲, 我懂事時只知道南灣做西片及邵氏, 嘉禾電影

請問這是什麼年代?聽講抗戰時期好多大老官都過左黎澳門搵食或避難!

唔該劃個超等位

紮腳 ... ... ... 最後睇 ge 係余麗珍
咱是陳小肥 發表於 2015-8-28 21:34

紮腳 ..我一套都無睇過, 廣告中的大老倌, 在舞台上只看過靚次伯及任冰兒兩位.

原來南灣戲院都做過大戲, 我懂事時只知道南灣做西片及邵氏, 嘉禾電影
IF212 發表於 2015-8-29 00:22

2哥, 叫住你唔好摸錯門口啦. 嗰度係南灣新填地, 臨時大戲棚嚟.

請問這是什麼年代?聽講抗戰時期好多大老官都過左黎澳門搵食或避難!
paulo 發表於 2015-8-29 00:49

張廣告係1950年3月4日

唔該劃個超等位
東方不敗 發表於 2015-8-29 08:48

唔好意思, 戲棚無超等位. 最前面第二行嗰排得唔得? 因為第一行唔夠胆俾你.

張廣告係1950年3月4日
黃臘鯧 發表於 2015-8-29 10:33

1950 年..  咩仗都打完, 應該係好多人落黎港澳避難.

又係時候換班轉畫啦.

評分人數

• simo

唔該劃個超等位
東方不敗 發表於 2015-8-29 08:48

唔好意思,超等位俾何老賢丶傅佬榕班大哥包晒

回復 13# 黃臘鯧
南湾戯院好似係六十年代中才開幕,呢幅廣告好多大老棺,大部份都己經離世,其中見到有李小龍老豆李海泉個名

唔好意思, 戲棚無超等位. 最前面第二行嗰排得唔得? 因為第一行唔夠胆俾你.
黃臘鯧 發表於 2015-8-29 10:38

係呀, 係呀, 第一行要 ... ... ... 咩 ... 先得架

回復  黃臘鯧
南湾戯院好似係六十年代中才開幕,呢幅廣告好多大老棺,大部份都己經離世,其中 ...
simo 發表於 2015-9-1 22:06

四柱應該都只係得返 ... 芳驗芬.

鳳凰女小肥識; 佢應該去得早個大碧.  大碧小肥唔識, 不過七十年代幫佢看過戲箱.

又係時候換班轉畫啦.
黃臘鯧 發表於 2015-9-1 20:26

西樂包括梵鈴; 睇個廣告, 個時得返四柱 ... 文武生, 花旦, 青衣同丑生.

少崑崙應該總係做緊小武 (後期就當武生 (即係掛鬚戲) 為主).  小武戲舉例 ... 武松殺嫂, 宋江怒殺閻婆惜.

小肥睇漏眼; 重係六柱 (左邊寫住); 六柱即文武生、小生、正印花旦、二幫花旦、丑生及武生