返回列表 發帖

古老大押

幾年前行過氹仔影,睇樣覺得有可能是清朝已經有咁。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• waterpool

• IF212

多謝你的分享, 原來氹仔也有碉樓式的建築物, 其實碉樓式的建築物, 澳門已所餘無幾, 除了新馬路保育得較好的德成按, 還有營地大街和新馬路交界的長泰大按, 十月初五街的德生按等, 而在白眼塘街的人昌押早年因發生火災, 無法修補而被拆掉了

評分人數

• simo

• jose1057

• waterpool

謝謝!你的豐富的資料!
上次我行過德生按門口,當時仲估以前是大戶人家住。睇左你上面的相先知原來是押!
現在那處黃昏時有人擺街檔炒野食。
左邊果條行,好多人聚埋係度聚賭。果然是聚財的地方。
我影左張相跟住行過對面,檔口個叔仲同我講笑話影佢地就口岩啦

回復 2# IF212
這是十月初五街的押店,名字已記不起了,我小時候經常進內玩耍....

評分人數

• jose1057

• waterpool

回復 4# 想搵好野食

咁過癮?有咩玩架

德成按地下幅牆的字,有趣。中文之外仲有D字母,應是萄文?

評分人數

舊時王謝堂前燕,飛入尋常百姓家。
昔日大押門前今天變了大排檔。

真的希望能多聽聽昔日往事,畢竟建築只是舊日的物證,當中的故事和回憶更是珍貴。

評分人數

• simo

• waterpool

• jose1057

回復  想搵好野食

咁過癮?有咩玩架
rice333 發表於 2015-8-2 21:03

是這樣子的.....

當年的押店,入門即有一“大廳”,廳內有一遮掩板“屏障”,由於樓底高,很陰涼......

也許當時年紀少,感到是好地方,因此,經常與小朋友在內走來走去耍樂.....

評分人數

• simo

• jose1057

回復 8# 想搵好野食

哈哈!真是個好地方。想不到看似很嚴肅的地方,小朋友也可走入去玩。

德成按地下幅牆的字,有趣。中文之外仲有D字母,應是萄文?
rice333 發表於 2015-8-2 21:06

萄文我懂少少.....

A prazo 解作期限.

DE  介詞:可解作 的 (或不作解釋)

UM ANO 解作:一年.

真是卧虎藏龍!多謝您的翻譯!
估唔到大押連葡文都寫埋,咁睇黎當年葡人客戶也不少……

舊時王謝堂前燕,飛入尋常百姓家。
昔日大押門前今天變了大排檔。

真的希望能多聽聽昔日往事,畢竟 ...
rice333 發表於 2015-8-2 21:35

大排檔檔主當年在港澳碼頭踏三輪車的車夫,但只做了很短的車夫日子,八十年代初期(可能的八二年左右),已在上址經營大排檔了....

到 ... ... ...

以前當舖既客仔同而家都已經唔同左.

到 ... ... ...
咱是陳小肥 發表於 2015-8-3 09:54

X2      又有好介紹

真係唔多覺,請問氹仔邊個位置?

看到了錦記的招牌,令我想起了,我買的第一盒原版卡式錄音帶......
是當年紅極一時的 每當變幻時.

評分人數

• waterpool

真係唔多覺,請問氹仔邊個位置?
paulo 發表於 2015-8-5 01:15

好像在大利咖啡室附近.....

看到了錦記的招牌,令我想起了,我買的第一盒原版卡式錄音帶......
是當年紅極一時的 每當變幻時.
想搵好野食 發表於 2015-8-5 16:45

有黑膠碟就仲正 ~~