返回列表 發帖

昔日澳門景色~~路邊水泥汽水樽

路邊水泥模型汽水樽在昔日可謂夠晒經典,亦係小城特有景色,好多港人企喺樽旁拍照留念,此等水泥樽分佈小城多處路邊位置,印象中在南湾銅馬茶座、司打口茶座皆見,路環黑沙海灘及氹仔市區亦見有…可惜時移勢易,随着小城城市發展,人車密度增高,經典水泥樽亦逐漸失去存在空間而被拆除,僅餘幾座保存至今……以下呢幅已收藏幾拾年照片,攝於六十年代大三巴,一尊可樂水泥樽建在高處
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 黃臘鯧

• waterpool

• 王腳立

• jose1057

但此主題下第7號帖中,氹仔舊城市區大利㗎啡室前地果支仲係橙色,但我2011年時影只見到提子味(黑色)。

回復 43# IF212

係WOO!

樽身上有Grape Soda 字樣, 係提子汁囉

回復  rice333

突然睇返,點解2011年時支芬達汽水(發達汽水)會變左黑色架……之前係橙色。
唔 ...
rice333 發表於 2015-12-5 13:13

芬達汽水有橙汁及提子两款,圖中此款應該係提子

回復 21# rice333

突然睇返,點解2011年時支芬達汽水(發達汽水)會變左黑色架……之前係橙色。
唔通補油果個油錯左。

以前見得多喇,仲有"發達"即今日的芬達(FANTA)汽水

你所講地方可能就係rice333回憶之處
simo 發表於 2015-9-2 18:00

二龍喉果邊機會大些,搵返D舊相照,去過二龍喉幾次。最可惜就是睇晒所有相,都沒有同大汽水影過相。從前唔興好似依家咁咩都影相。
不過大汽水會常在我們的記憶中!

回復  simo

謝謝回覆!
同屋企人傾左一陣,也不肯定是否銅馬茶座。
阿媽話記得係有幾級石級行上去,好 ...
rice333 發表於 2015-9-1 23:55

[有幾級石級行上去,好似一個圓形小丘咁,上面有一樽樽汽水圍住,面小丘上鋪滿了石春]

哩個小肥有印象

以前二龍喉公園內近門口處, 有一茶座, 有幾座大汽水樽, 都是可樂, 是必利及發達
IF212 發表於 2015-9-2 17:18

後來好似拆左留底塊草地同 d 大汽水樽; 係嘛

以前二龍喉公園內近門口處, 有一茶座, 有幾座大汽水樽, 都是可樂, 是必利及發達  
IF212 發表於 2015-9-2 17:18
你所講地方可能就係rice333回憶之處

回復 33# simo

謝謝回覆!
同屋企人傾左一陣,也不肯定是否銅馬茶座。
阿媽話記得係有幾級石級行上去,好似一個圓形小丘咁,上面有一樽樽汽水圍住,面小丘上鋪滿了石春。

睇資料銅馬廣場1992年時才拆,茶座也是那時拆去的?

回復  simo

可能係
rice333 發表於 2015-9-1 12:49

可能係你回憶中嘅泥樽圈之處, 最多算係佢吧

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 31# simo

可能係

呢D廣告真係好有口麥頭。
請問有無人記得,舊時有一處是好多樽汽水,圍成一個大圓圈的。究竟是那兒?我忘了 ...
rice333 發表於 2015-8-28 22:34
係咪南湾銅馬茶座,該處算多

呢D廣告真係好有口麥頭。
請問有無人記得,舊時有一處是好多樽汽水,圍成一個大圓圈的。究竟是那兒?我忘了實際地點。

話時話. 而家呢啲水泥汽水樽廣告,真係買少見少.

回復  simo

真不敢當!只是有次走入黑沙四圍逛發現。看了Simo兄的帖才知那兒原來以前是汽水廠。
水泥真 ...
rice333 發表於 2015-8-19 11:36

可樂廠應該係定期保養

回復 26# simo

真不敢當!只是有次走入黑沙四圍逛發現。看了Simo兄的帖才知那兒原來以前是汽水廠。
水泥真係襟擺。成五十幾年,應該定期有人上色......