返回列表 發帖
至2011年氹仔還有三個。(依家仲有無就唔知……)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 黃臘鯧

• IF212

• simo

• waterpool

present ... ... ...

這幾天咁熱, 睇見咁大支汽水, 真想成支飲晒佢

可說是澳門其中一樣特色

位於黑沙環舊可樂廠亦有一尊
simo 發表於 2015-6-2 23:18

Simo 兄,

2011年在黑沙海灘那邊拍到的一樽,應該是同一樽?

評分人數

• simo

Simo 兄,

2011年在黑沙海灘那邊拍到的一樽,應該是同一樽?
rice333 發表於 2015-8-15 14:39

咁都俾你揾到,叻! 以前路邊汽水樽全部係用水泥做,可飽受風吹雨打,今天百老匯裹面嘅作品係塑膠料,難受侵餂

回復 26# simo

真不敢當!只是有次走入黑沙四圍逛發現。看了Simo兄的帖才知那兒原來以前是汽水廠。
水泥真係襟擺。成五十幾年,應該定期有人上色......

回復  simo

真不敢當!只是有次走入黑沙四圍逛發現。看了Simo兄的帖才知那兒原來以前是汽水廠。
水泥真 ...
rice333 發表於 2015-8-19 11:36

可樂廠應該係定期保養

話時話. 而家呢啲水泥汽水樽廣告,真係買少見少.

呢D廣告真係好有口麥頭。
請問有無人記得,舊時有一處是好多樽汽水,圍成一個大圓圈的。究竟是那兒?我忘了實際地點。

呢D廣告真係好有口麥頭。
請問有無人記得,舊時有一處是好多樽汽水,圍成一個大圓圈的。究竟是那兒?我忘了 ...
rice333 發表於 2015-8-28 22:34
係咪南湾銅馬茶座,該處算多

回復 31# simo

可能係

回復  simo

可能係
rice333 發表於 2015-9-1 12:49

可能係你回憶中嘅泥樽圈之處, 最多算係佢吧

回復 33# simo

謝謝回覆!
同屋企人傾左一陣,也不肯定是否銅馬茶座。
阿媽話記得係有幾級石級行上去,好似一個圓形小丘咁,上面有一樽樽汽水圍住,面小丘上鋪滿了石春。

睇資料銅馬廣場1992年時才拆,茶座也是那時拆去的?

以前二龍喉公園內近門口處, 有一茶座, 有幾座大汽水樽, 都是可樂, 是必利及發達

以前二龍喉公園內近門口處, 有一茶座, 有幾座大汽水樽, 都是可樂, 是必利及發達  
IF212 發表於 2015-9-2 17:18
你所講地方可能就係rice333回憶之處

IF212 發表於 2015-9-2 17:18

後來好似拆左留底塊草地同 d 大汽水樽; 係嘛

回復  simo

謝謝回覆!
同屋企人傾左一陣,也不肯定是否銅馬茶座。
阿媽話記得係有幾級石級行上去,好 ...
rice333 發表於 2015-9-1 23:55

[有幾級石級行上去,好似一個圓形小丘咁,上面有一樽樽汽水圍住,面小丘上鋪滿了石春]

哩個小肥有印象

你所講地方可能就係rice333回憶之處
simo 發表於 2015-9-2 18:00

二龍喉果邊機會大些,搵返D舊相照,去過二龍喉幾次。最可惜就是睇晒所有相,都沒有同大汽水影過相。從前唔興好似依家咁咩都影相。
不過大汽水會常在我們的記憶中!

以前見得多喇,仲有"發達"即今日的芬達(FANTA)汽水