返回列表 發帖

識得呢間老餅家都唔細啦,老友

老鮑嘅餅家,老鮑係乜水?你話呢…… 元記餅家當年鋪在國際酒店對面
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

我真係好細, 所以未聽過

未聽過

六幾年 ... ... ...

六幾年 ... ... ...
咱是陳小肥 發表於 2015-1-12 15:56

六十年代啦,佢最出名豬油糕同蟹架,可能前任港特首來澳食佢哋嘅豬油糕食得多,連佢個太子女都dab埋呢

元記餅家六十年代廣告   

六十年代啦,佢最出名豬油糕同蟹架,可能前任港特首來澳食佢哋嘅豬油糕食得多,連佢個太子女 ...
simo 發表於 2015-1-12 18:58

呢間好似未幫趁過, 但佢啲豬油糕就食過.

呢幅係元記餅家經典漫画廣告,睇漫画手筆似係六十年代本澳著名漫畫家“多咀“所畫

未聽過....

今日港報都有講元記餅家

文中所述當時澳門三大餅家當真?元記之外,是顯記和英記嗎?

文中所述當時澳門三大餅家當真?元記之外,是顯記和英記嗎?
rice333 發表於 2015-10-7 10:09

個人印象中(60年代)覺得元記只係小店,舖位不大,中秋節連牌樓都冇,但佢哋賣嘅豬牛油糕同蟹就甚出名而受港人歡迎,可能其後擴充就冇留意到

港報所描述話該店常營業到凌晨二、三點都好多人買嘢,其實都係真嘅亦唔係奇怪,因為此餅店位處大來輪16號碼頭對面,當年輪船係凌晨開航往港,港客上船前就近順便往此店買手信上船吧

咀香園都好出名

我60年代住沙梨頭,呢間鋪我老豆成日去架

我60年代住沙梨頭,呢間鋪我老豆成日去架
maria-ng 發表於 2015-10-10 21:11
maria-ng,您好,歡迎轉加入本壇,想你父親應識元記老闆鲍老先生,我少時候都有入過去亦認識佢㗎

仲有十月初五街,南屏斜對面果間"品芳餅家",
新馬路英記/齒香家母成日都去

評分人數

• simo

仲有十月初五街,南屏斜對面果間"品芳餅家",
新馬路英記/齒香家母成日都去
maria-ng 發表於 2015-10-10 21:58

仲有老牌顯記呢……

顯記當然記得喇,我已經取左澳門政府"敬老金"幾年喇

蘋果日報一段,右圖指係元記位置,仲説有二舖位,但印象中係再右些即國際酒店對面