返回列表 發帖

贏到粥

位於媽閣豐順迎村, 近金玉滿堂, 不過唔係當街,

而係大廈的巷入面, 不過亦不難找到

主打"冬瓜粥底火鍋", 可惜幫襯時無岩用的專用爐具的枱,

只好食另一主打菜~~"卜卜蜆"  $138

用上湯, 大量的蒜蓉, 去灼蜆, 當蜆打開口, 就食得, 非常鮮甜

先別將其他邊爐材料一同灼食, 1. 會影響蜆湯的鮮甜; 2. 分心灼其他野, 蜆可能過熟, 就冇咁好食了

生魚片  $78

豬肉滑   $48

當食哂所有蜆後, 就可以放其他材料去灼,

例如, 生魚片, 豬肉滑, 另外仲有湛江蠔, 沙白., 滑雞等

當食哂火爐料後, 凈返的湯都唔好浪費, 可以點

勝瓜  $38

粉絲   $28

用勝瓜同粉絲, 吸收返咁鮮甜的湯底, 這樣灼出黎的勝瓜粉絲, 味道唔使講都知正啦

評分人數

• waterpool

• didi

• chan200308

• jose1057

• 綿羊

好正

好野黎喎 ... ... ...

係大陸就食過東瓜火鍋,澳門都有朋友去試過,正想問下佢位置係邊,多謝報料,個蜆都幾ok咁喎,不過價錢都好似唔平..

回復 4# 綿羊

問咁多野做咩, 又唔係請我食

回復  綿羊

問咁多野做咩, 又唔係請我食
jose1057 發表於 2014-2-1 17:02
做咩要請你食喎

做咩要請你食喎
綿羊 發表於 2014-2-1 17:31

因為你係食家,你請我食,我比個讃你

由頭到尾都好味喎, 咁有沒有普通粥品食??

因為你係食家,你請我食,我比個讃你
jose1057 發表於 2014-2-1 17:50

唔止係食家, 係勁富貴食家~~

由頭到尾都好味喎, 咁有沒有普通粥品食??
waterpool 發表於 2014-2-5 11:12

普通粥品就沒有, 只有一個招財粥, 其實呢到多數食近似打邊爐

普通粥品就沒有, 只有一個招財粥, 其實呢到多數食近似打邊爐
啟吾 發表於 2014-2-5 16:56

咁粥底邊爐較受歡迎既.

十二月頭果時食過,冬瓜火鍋,有個套餐,一般般,之前食過香洲果間母米粥,正過佢好多!

個卜卜蜆真心好味。肥美又蒜味夠。不過真係有點貴