返回列表 發帖
仲有呀!記得小時候聽到世叔伯輩吹水話:每逢十月一日中共國慶節期間,“愛國“社團工會都要求一些男會員留守會内過夜,並準備防衛攻擊工具(例如竹担挑),以防國民黨份子上來攻擊搗亂,並分咐各人話:“有乜衣郁,楂住碌竹!!“,仲要派人去各處牌樓守夜……

自從一二三事件澳督簽咗“認罪書“後!驅逐晒D“國民黨反動派“,從此“蔣匪幫“人員全部走晒,所以就剩低葡國國慶同中共國慶啦…… 此時冒起好多“忽然愛國“嘅人士,六七年十月一國慶多咗好多店鋪,商家佬,世界仔、醒目仔都齊來共歡國慶,週圍插滿紅旗,所以此年非常熱鬧……  真係“撈世界要醒目“,見勢就要跟勢啦,講股佬都係咁話架……
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

最有印象在六七、六八年之國慶節,去到邊度都睇到幾乎單一顏色,就係紅色,小店都搭埋牌樓話要歌頌共產黨忠於毛主席……

評分人數

• waterpool

而家係噴水池搭番個就好玩咯   

只放兩day,大部份學校放十月一就不會放十月十

嘻嘻, 有些公司, 連HK那個, 亦放假呢.

只放兩day,大部份學校放十月一就不會放十月十
Jose888 發表於 2013-10-24 17:18

六七年代前,好似只係十月一及十月五定為公眾假期,十月十不作假期,想必十月十只作台湾雙十節與小城無關吧

嘻嘻, 有些公司, 連HK那個, 亦放假呢.
home2 發表於 2013-10-31 16:12

可能生意同香港業務有關連的如銀行、證卷或投資公司等

六七年開始不少小店舖蓋建祝國慶牌樓,因而十分熱鬧,此圖係六八年代內港一冷藏店鋪牌樓

六八年之內港巴素打爾古街就利欄也搭建牌樓
]

尚有更多六八年代“一片紅“時期本澳國慶牌樓圖片逐漸呈現,有興趣朋友請繼續留意本帖

牌樓反映當時政治生態, 一個時代的見証,   期待中...

六七年開始不少小店舖蓋建祝國慶牌樓,因而十分熱鬧,此圖係六八年代內港一冷藏店鋪牌樓
simo 發表於 2013-11-2 22:59

無產階級 ... ... ... 真係好耐無聽過, 無見過啦

以前好有氣氛好熱鬧

六八年小店舗都很愛國,佈置慶祝國慶装飾,圖為就利欄及統一美容院,究竟統一美容院在哪?我都唔知,有人知嗎?

評分人數

• waterpool

就利欄現今招牌仍在.

信老毛就左上層,信佛法就右上層,信中藥就左下層,乜都唔信就右下層,因為呢處唔掛紅旗掛萬國旗… …有冇人知呢幅圖攝在何處?