返回列表 發帖

還記得往曰小城十月份有三個國慶節嗎?

在一九六七年以前,逢十月頭十日內就有三個國慶節,如果閣下交遊廣闊,關係場合各方都有就每隔五日要去參加國慶聚餐,好唔得閒……此係十月一日中華人民共和國國慶、十月五日葡國國慶、十月十號雙十國慶……不過在六七年澳督薟咗一二·三事件認罪書,其中條款係要驅逐台灣勢力出澳門,此後之十月十日雙十國慶便消失了……以下圖片係十月一號中華人民共和國國慶節在澳門搭建的第一座牌樓,建在平安戲院前,此年係一九四九年
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• IF212

• 藍月亮

• waterpool

• 黃臘鯧

原來呢度....

終於真相大白

嘩,原來係呢度……之前來澳門都有經過。。。

中區大街昔與今

間的士舖(印象中係叫東方的士公司)所在之舊樓已拆建成新住宅大厦

揭曉!係中區新馬路新中央酒店對面之“大街“,此舊樓去年睇過仍尚在,楼下藥材舗亦仍在營業 [quote]

年代久遠, 這個地方真考起晒所有人
IF212 發表於 2016-1-1 17:41
可能两幅圖有少少誤導,其實两圖内之建築物唔係同一棟樓,但有貼士係两棟樓係同一地區及接近,而圖中的士舖之舊樓約八九十年代已拆建成五層住宅,而另一幅圖之舊樓好似今天尚在(但未確定,只去年去過見尚在)

年代久遠, 這個地方真考起晒所有人

火船頭街近岐關車站 ??
waterpool 發表於 2015-12-31 18:38

不是的,遲些開估,會有今天圖對比

榮生定酒店?邊樹呀?
simo 發表於 2015-12-22 20:27

火船頭街近岐關車站 ??

有 d 強列印象, 去到口唇邊; 係咪榮生定大酒店轉灣位左近
咱是陳小肥 發表於 2015-12-22 09:33

榮生定酒店?邊樹呀?

有 d 強列印象, 去到口唇邊; 係咪榮生定大酒店轉灣位左近

水哥,你都算對咗一半,但唔係在正新馬路……而加已範圍大大收窄,請繼續,講出正確位置,最先者賞 ...
simo 發表於 2015-12-21 08:18

加油,加油!靠晒你地啦!

唔會係新馬路啩 ??
waterpool 發表於 2015-12-20 11:30

水哥,你都算對咗一半,但唔係在正新馬路……而加已範圍大大收窄,請繼續,講出正確位置,最先者賞分

唔會係新馬路啩 ??

是否南灣新樓, 現在中華廣場對面附近?
IF212 發表於 2015-12-19 22:42

不是,再估吓

是否南灣新樓, 現在中華廣場對面附近?

再有貼士,係中區,當年呢間的士公司多用平治車

提督馬路  ??
waterpool 發表於 2015-12-16 18:52

唔係,貼士……係舊城區