返回列表 發帖
又要找番個鎮山之寶出來獻世

評分人數

• 王腳立

• 黃臘鯧

• simo

呢個餅盒都六十年歷史啦,擺到衣十都未霉爛,好野!
simo 發表於 2013-8-6 00:15

呢個顯記月餅盒未有六十年歷史, 應該是七十年代的產品, 三十年多d啦

還要和simo 兄道賀一聲, 此老餅帖成為精華

2 哥, 想問好耐 ... 剪繩復原 ... 四個字係乜解究呀
咱是陳小肥 發表於 2013-8-6 14:39

細路嗰陣, 喜歡學玩魔術, 用個月餅盒做道具變戲法, "剪繩復原"是魔術的名稱

老豬籠餅
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

袋呢樣嘢, 我就唔係咁鍾意用, 邊位鍾意嘅, 請自便, 唔使客氣.
黃臘鯧 發表於 2013-8-8 11:09

老餅梗係唔使用袋啦, 既慳錢, 又夠晒環保

鯧爺, 你好野.  係老八, 小肥話過有人出到三件顯記從未出過 ge 件; 會出多件顯記料.  老八有人出左兩件, 一件街景鳥瞰新馬路枝店...
咱是陳小肥 發表於 2013-8-8 12:07

街景鳥瞰新馬路顯記,英記及六國飯店

夜景看顯記,英記

加多一張劉科記

評分人數

• 綿羊

• 王腳立

咁又講得啱, 做人要有自己一套

我記得以前有隻叫.....輸無路走.
黃臘鯧 發表於 2013-8-24 20:55

輸無路走, 咁慘?

評分人數

• 黃臘鯧

• simo

大家留意吓吉祥大茶樓月餅廣告價格欄,……“冰皮蓮蓉月,冰皮豆沙月”,原來今天所賣之“冰皮 ...
simo 發表於 2013-10-12 20:46

唔講唔知, 原來冰皮月餅有咁久遠的歷史

不是丫...

當年是三層高的舊式樓宇,老板叫:大喊十,老板娘叫:大少奶......

渡船街的蓮昌早已拆建了 ...
想搵好野食 發表於 2015-9-21 20:37

七十年代蓮昌餅家位於渡船街和青草街交界處, 如無記錯, 隔鄰是文記書店, 斜對面是天海茶樓及華新國貨公司, 蓮昌餅家在80年代搬到提督馬路, 並改名為蓮昌餅家茶餐廳, 一直營業至今

其實新橋區當年還有一間比較具規模的製餅及麵包店, 名為均昌, 在當時昌明火柴廠對面, 即現在昌明花園對面聖家學校分教處的位置, 不知有網友記得否, 順帶一提, 當年均昌對面還有一檔咖啡檔, 即現在新苖超市的位置

哥林我只有很依稀的印象, 應該是在營地大街許立記左右的舖位, 我細路仔時間中都有經過

順手整番支補酒及兩罐啤酒賀賀中秋佳節

評分人數

• waterpool

原來新橋區的老餅家有咁多典故

好似重有隻補酒叫文家而
咱是陳小肥 發表於 2015-10-8 00:34

係呀, 文家宜酒, 英國產品, 現在還有得買

細路仔時曾有一種叫保衛爾牛肉茶的飲料, 超市都有售, 但現在絕跡了, 吳德物次是腸痛水, 應該現在還有售

六七十年代好流行這種有手挽的紙袋