返回列表 發帖
仲用緊呢個餅盒裝嘢,攞出黎show吓先……  
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

仲用緊呢個餅盒裝嘢,攞出黎show吓先……
simo 發表於 2013-8-25 23:12

遠 "耐" ... ... ...

輸無路走, 咁慘?
IF212 發表於 2013-8-24 21:28

你有無試過先?

嗱,當年該茶樓出品嘅月餅價格幾平,係澳門價……
simo 發表於 2013-8-6 22:27

大家留意吓吉祥大茶樓月餅廣告價格欄,……“冰皮蓮蓉月,冰皮豆沙月”,原來今天所賣之“冰皮月餅“並非新創意,早在近百年前已有人整過,唔知肥叔叔顯記整過未呢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 黃臘鯧

• IF212

大家留意吓吉祥大茶樓月餅廣告價格欄,……“冰皮蓮蓉月,冰皮豆沙月”,原來今天所賣之“冰皮 ...
simo 發表於 2013-10-12 20:46

唔講唔知, 原來冰皮月餅有咁久遠的歷史

大家留意吓吉祥大茶樓月餅廣告價格欄,……“冰皮蓮蓉月,冰皮豆沙月”,原來今天所賣之“冰皮 ...

記憶所及; 六, 七十年代個時應該就無勒 (類似冰皮 ge 產品應該得雲片糕).  再早 d 年代就唔記得.

唔講唔知, 原來冰皮月餅有咁久遠的歷史
IF212 發表於 2013-10-13 01:11

會唔會同今日 d 冰皮月餅有唔同...

會唔會同今日 d 冰皮月餅有唔同...
waterpool 發表於 2013-10-13 16:10

你應該啱,因為今天冰皮就一定要放入冰箱,近百年前點會有冰箱(雪柜),記憶中冰箱只在六十年代末才開始用在家庭中,我想此冰皮只係樣子像冰一樣的皮料而美其名而已……

你應該啱,因為今天冰皮就一定要放入冰箱,近百年前點會有冰箱(雪柜),記憶中冰箱只在六十年代 ...
simo 發表於 2013-10-13 19:02

當年 d 冰皮應該係擂沙湯圓, 糯米慈, 四川三響炮個類皮料 ... 糯米粉加澄麵 (讀鄧面), 有時好似會用綠豆粉 - 真係太耐啦, 唔係好記得.

當年嘅冰皮月餅同現在的所謂冰皮月餅根本就係兩樣嘢嚟.

往日中秋節食月餅,一家大細好開心,每人吃每件小塊都慢慢細嚼味道,十分珍惜回味;但在今天,如有盒月餅放枱上,年輕人不悄一顧睇都唔去睇,寕願食西餅;老人家又唔想食話又多油又滞……

又到中秋,本帖又再重溫應節,两年来都無人告知昔日吉祥茶樓所在位置

老豬籠餅
IF212 發表於 2013-8-7 23:46

我以前是做餅師傅,也曾製作過月餅....

當年,聽老師傅說,豬籠餅是用凈下的粉团來製作的,那一年(1978年)我在蓮昌工作的,可惜,當時沒有製作過 豬蘢餅....

我以前是做餅師傅,也曾製作過月餅....

當年,聽老師傅說,豬籠餅是用凈下的粉团來製作 ...
想搵好野食 發表於 2015-9-21 17:44

原來師兄係制餅師傅,失敬,每當中秋佳節應有所懷念吧

過時過節, 最令人發思古之幽情.

原來師兄係制餅師傅,失敬,每當中秋佳節應有所懷念吧
simo 發表於 2015-9-21 18:41

我在1979年考入澳門保安部隊.....

因此,沒做餅已近四十年了.

人身人人可攻擊,

人生只被時間欺.

不要活在當下裡.

笑傲江湖在明天!

我在1979年考入澳門保安部隊.....

因此,沒做餅已近四十年了.

人身人人可攻擊,

人生只被時 ...
想搵好野食 發表於 2015-9-21 19:07

請問所講蓮昌,係咪渡船街現在中銀嘅位置哥間餅家呀?記得仲有“蓮“字頭餅家的另間在沙欄仔斜路

[quote]請問所講蓮昌,係咪渡船街現在中銀

[quote]請問所講蓮昌,係咪渡船街現在中銀

不是丫...

當年是三層高的舊式樓宇,老板叫:大喊十,老板娘叫:大少奶......

渡船街的蓮昌早已拆建了,現址也成了舊樓宇了.

當年的蓮昌老板為人很豁達,我認為是位好老板!