返回列表 發帖
點解可以擺到咁耐ga好勁呀

袋呢樣嘢, 我就唔係咁鍾意用, 邊位鍾意嘅, 請自便, 唔使客氣.
黃臘鯧 發表於 2013-8-8 11:09

大紙袋...  夠環保

袋呢樣嘢, 我就唔係咁鍾意用, 邊位鍾意嘅, 請自便, 唔使客氣.
黃臘鯧 發表於 2013-8-8 11:09

老餅梗係唔使用袋啦, 既慳錢, 又夠晒環保

鯧爺, 你好野.  係老八, 小肥話過有人出到三件顯記從未出過 ge 件; 會出多件顯記料.  老八有人出左兩件, 一件街景鳥瞰新馬路枝店...
咱是陳小肥 發表於 2013-8-8 12:07

街景鳥瞰新馬路顯記,英記及六國飯店

夜景看顯記,英記

加多一張劉科記
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 綿羊

• 王腳立

老餅梗係唔使用袋啦, 既慳錢, 又夠晒環保
IF212 發表於 2013-8-8 21:09

唔係呀,電視都教人話…“要做個真正男子漢,經常要“戴””袋wor……安全D丫麻……

咁又講得啱, 做人要有自己一套

好了,老老餅大茶樓終於要出場啦,就係位於昔曰呬街之"吉祥大茶樓"…

評分人數

• 王腳立

好了,老老餅大茶樓終於要出場啦,就係位於昔曰呬街之"吉祥大茶樓"…
simo 發表於 2013-8-8 22:40

可能大家未聽過,等我試吓問問一些老一輩該區街坊,可能有人知些少……

[quote]好了,老老餅大茶樓終於要出場啦,就係位於昔曰呬

小肥黎個馬後炮: "吉腸" ... 哩兩個突然間彈左出黎

昨天講過,呬孟街古茶樓係乜名,再賣吓關子先,睇吓該茶樓告白多少明白係幾老啦……
simo 發表於 2013-8-6 22:22

我猜是 得來茶樓(大龍鳳茶樓) ,

茶樓除了吃、喝之餘,原來還有 玩與樂。當年得來茶樓經營時,二樓 就是後兩者的基地,劃分有鬥蟋蟀、 鬥雞及打雀的範圍和歌唱表演區。

昔日的茶樓,除了是一個喝茶 吃點心的地方外,每逢過時過節, 亦會推出應節食品作為副業來增加營 業額,例如農曆新年的年糕、煎堆、 蘿蔔糕,端午節的粽子,中秋節的月 餅,嫁娶用的嫁女餅,祭祀用的燒豬 等。

而當年的得來茶樓(大龍鳳茶樓) 在往時也有這樣做,但事過境遷,到 了現在,大龍鳳茶樓 已難復當年了

評分人數

• IF212

• simo

• 王腳立

茶樓除了吃、喝之餘,原來還有 玩與樂。當年得來茶樓經營時,二樓 ...
想搵好野食 發表於 2013-8-9 21:37

得來都好耐歷史,但答案圖已出了,而係另一間相信較得來還耐的……吉祥大茶樓,至於確實地點,廣告只提呬蜢街。

茶樓除了吃、喝之餘,原來還有 玩與樂。當年得來茶樓經營時,二樓 ...
想搵好野食 發表於 2013-8-9 21:37

係咪哩間大龍鳳, 請問

得來都好耐歷史,但答案圖而出了,而係另一閻相信較得來還耐的……吉祥大茶樓,至於確實地點,廣告'只提呬 ...
simo 發表於 2013-8-10 00:35

我童年在回呬孟街附近的橫街長大,但對吉祥大茶樓全無印象,今晚在家庭聚餐時問問長輩,看看能否找到確實地點.....

係咪哩間大龍鳳, 請問
咱是陳小肥 發表於 2013-8-10 00:43

小肥叔 叻!!!

我童年在回呬孟街附近的橫街長大,但對吉祥大茶樓全無印象,今晚在家庭聚餐時問問長輩,看看能否找到確 ...
想搵好野食 發表於 2013-8-10 06:26

謝謝,我都好想了解一些較古的事物,如問到此楼所在位置請告知,我去巡一巡……相信要問年近八十長輩先至得吧。

大龍鳳以前嘅CEO係紅毛花, 跟新口岸及雀仔園某葡國餐廳李氏家族有親戚關係...

小肥叔 叻!!!
想搵好野食 發表於 2013-8-10 06:29

晚頭刻, 好似有人包場操曲.

12 年某日, 小肥想入去食飯, 撞正有警察做野, 結果食唔到.

“呬孟街”即“十月初五街”,是六國茶樓吧。

RUA DA SIMAO, 呬孟街”不全等於“十月初五街”,

RUA DA SIMAO, 呬孟街”不全等於“十月初五街”,
ruabrandao 發表於 2013-8-10 18:18

我們老餅們第一反應是:十月初五街.....

閣下若有好料請詳細述說一下好嗎....

另外: RUA DA SIMAO, 這葡文名我是第一次見,請指明出處.....

呬孟碼頭街的葡文名稱是:Rua de Infante 中文釋作:皇子街......