返回列表 發帖
嗱,當年該茶樓出品嘅月餅價格幾平,係澳門價……
simo 發表於 2013-8-6 22:27

SIMO 兄, 呢份月餅價錢表係幾時架 ??

simo 發表於 2013-8-6 22:13

新馬路 123 號應該係 30 年代先頂返黎 (廣州第十浦枝店應該都係卅年代中後期開業); 所以話將禮券係 1923 年產物, 小肥有保留.

Sorry - 民國 23 年係講下一件貨品; 小肥睇錯 ... sorry.

老豬籠餅
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

SIMO 兄, 呢份月餅價錢表係幾時架 ??
waterpool 發表於 2013-8-7 17:51

此圖月餅價取自乜乜大茶樓,年份我唔知,以小肥叔講法以斤計法,起碼六十年代中之前,又以圖片一廣告美女圖装扮,估計係似四十至五十年代……

新馬路 123 號應該係 30 年代先頂返黎 (廣州第十浦枝店應該都係卅年代中後期開業); 所以話將禮券係 192 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-8-7 18:58

謝謝小肥叔,係唔係清平直街總店開先,其後三十年代在新馬路開分店,三十年代中後期才在廣州第十浦路開支店呢?那麽顯記咪近九十年歷史……

再加料顯記……

評分人數

• IF212

• 黃臘鯧

抱歉,講到呬街乜乜大茶樓名,想多些時間俾大家估及找資料,八號晚一定揭盅了,不再拖延la.

謝謝小肥叔,係唔係清平直街總店開先,其後三十年代在新馬路開分店,三十年代中後期才在廣州第十浦路開 ...
simo 發表於 2013-8-8 00:34

清平直街總店應該係  192幾 年開始試業; 三七年正式開業.

清平直街總店應該係  192幾 年開始試業; 三七年正式開業.
咱是陳小肥 發表於 2013-8-8 01:22

好似係有十一個股東; 以 "堂" 控股.

謝謝小肥叔,係唔係清平直街總店開先,其後三十年代在新馬路開分店,三十年代中後期才在廣州第十浦路開 ...
simo 發表於 2013-8-8 00:34

無 ... 1978 年 11 月決定結業 ge; 當時小肥已經唔在馬交.

此圖月餅價取自乜乜大茶樓,年份我唔知,以小肥叔講法以斤計法,起碼六十年代中之前,又以圖片一廣告美女 ...
simo 發表於 2013-8-8 00:28

鹹濕, 只係掛住個廣告美女 ...

... 以斤計法 ... 哩個可能小肥意會錯, 個廣告其實係講緊原材料.  Sorry, 小肥之誤.

不過, SIMO 話四五十年代, 小肥就同意; 睇睇, 個單張話一 "包" 四個; 因為六十年代已經開始有用鐵罐, 紙盒就已經幾普遍.  之前八仔有位壇友屋企就係生產紙盒.  小肥都客串過用漿糊黐紙盒, 真係辛苦錢黎架.

一 "包" 四個 - 應該係用紙包好, 再用繩綁個十字 (出現四條事業線, 重要唧曬四個球形出黎), 然後吊住個隻.

老豬籠餅
IF212 發表於 2013-8-7 23:46

六十年代個隻, 係紅色膠, 成個吸塑出黎, 無哩 d 咁精緻.  膠粽仔就係用呢龍管織 ge.  重有紅色金魚 (小肥一直覺得應該係鯉魚先真).

見大家咁高慶, 小肥即管出半張圖.

小肥叔果然係懷舊論壇之寳!讓大家知道好多有關史料,在此感謝……想請教,乜乜茶樓月餅價目表中左邊之~“足斤行斤價列“內之“足斤果月……三毫,足斤荳沙……三毫……”,係材料以斤計價,為何昔日會賣材料俾一般市民,莫非當年有人會買料返去自己整餅食?

好似係有十一個股東; 以 "堂" 控股.
咱是陳小肥 發表於 2013-8-8 01:29

堂口? 黑社會?

肥哥應該係冼氏家族中人....

袋呢樣嘢, 我就唔係咁鍾意用, 邊位鍾意嘅, 請自便, 唔使客氣.

評分人數

• IF212

• waterpool

小肥叔果然係懷舊論壇之寳!讓大家知道好多有關史料,在此感謝……想請教,乜乜茶樓月餅價目表中左邊 ...
simo 發表於 2013-8-8 08:09

有 ... 唔係點得個阿茂整餅出黎.  小肥覺得係會用黎做其他野: 例如, d 小奶整 ge 私房湯丸, 茶果; 有錢人自己整月餅.  講個秘密你知呀, 據聞, 某年, 某地, 某節日; 市面曾經無人買到蓮子.

袋呢樣嘢, 我就唔係咁鍾意用, 邊位鍾意嘅, 請自便, 唔使客氣.
黃臘鯧 發表於 2013-8-8 11:09

鯧爺, 你好野.  係老八, 小肥話過有人出到三件顯記從未出過 ge 件; 會出多件顯記料.  老八有人出左兩件, 一件街景鳥瞰新馬路枝店, 一件工場數餅.  哩期大家有玩到興烚烚.  小肥係度出一件.  因顯記大佬輩重有人係到, 姑隱其名, 請諒.

評分人數

• simo

堂口? 黑社會?
黃臘鯧 發表於 2013-8-8 08:40

祖堂呀 ... ... ...