返回列表 發帖
又要找番個鎮山之寶出來獻世
IF212 發表於 2013-8-5 23:58

2 哥, 想問好耐 ... 剪繩復原 ... 四個字係乜解究呀

全部都係寶物

呢個價錢用港紙就梗係天價,相信係解放前,民國年代幣值計……
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 王腳立

真係嬲嬲地.

蒸蒸佢先
王腳立 發表於 2013-8-6 13:52

謝謝超版主……

舊日整棕師傳可以諗到咁多花款……二千元呢隻叫“萬寶朝珍棕“,唔知有咩料呢?

舊日整棕師傳可以諗到咁多花款……二千元呢隻叫“萬寶朝珍棕“,唔知有咩料呢?
simo 發表於 2013-8-6 20:14

可以參考下 ... 羅糯米雞同雞球大飽

重有八寶粥 ... ... ...

原來顯記當年解放前發行之禮卷,今時在國内咁有價值,呢二幅圖係拍賣行價格,肥叔叔有冇藏有一叠叠呀?  

評分人數

• 王腳立

昨天講過,呬孟街古茶樓係乜名,再賣吓關子先,睇吓該茶樓告白多少明白係幾老啦……

嗱,當年該茶樓出品嘅月餅價格幾平,係澳門價……   

評分人數

• 王腳立

• waterpool

荼樓名明晚送上,相信可能晚前己有人講出……

呢個餅盒都六十年歷史啦,擺到衣十都未霉爛,好野!
simo 發表於 2013-8-6 00:15

呢個顯記月餅盒未有六十年歷史, 應該是七十年代的產品, 三十年多d啦

還要和simo 兄道賀一聲, 此老餅帖成為精華

2 哥, 想問好耐 ... 剪繩復原 ... 四個字係乜解究呀
咱是陳小肥 發表於 2013-8-6 14:39

細路嗰陣, 喜歡學玩魔術, 用個月餅盒做道具變戲法, "剪繩復原"是魔術的名稱

呢個顯記月餅盒未有六十年歷史, 應該是七十年代的產品, 三十年多d啦

還要和simo 兄道賀一聲, 此老餅 ...
IF212 發表於 2013-8-6 22:36

謝謝2哥,既然做左“蒸瓜”,就擺多些材料落去,等大家食呢煲野味道十足啦!繼續留意本帖呀……

嗱,當年該茶樓出品嘅月餅價格幾平,係澳門價……
simo 發表於 2013-8-6 22:27

哩件應該好早期啦 ... 重係講緊足斤.  應該, 大約, 或者, 好似, 照計; 六十年代中後期已經唔係足斤, 係講緊加頭啦, 即係五兩一個餅.

再早期 d, 真係段斤秤.

simo 發表於 2013-8-6 22:13

... ... ...

評分人數

• 王腳立

• simo

顯記係呬孟街經營過涼茶舖; 係清平直街開過冰室 ... 又做過果欄, 經營過蟹舖

此老餅貼既然成為精華貼, 當然要賀下佢, 小小地, 唔成敬意.

評分人數

• 王腳立

• simo

• IF212

• waterpool

此老餅貼既然成為精華貼, 當然要賀下佢, 小小地, 唔成敬意.
黃臘鯧 發表於 2013-8-7 14:30

突然想起 ... 中華同天壇兩隻牌子

評分人數

• 王腳立

• simo