返回列表 發帖

翠華餐廳@GALAXY

港式茶餐廳落戶氹仔一間大型酒店

茶餐廳澳門亦有唔少, 不過港式的食物與澳門人口味亦有小小不同

就常餐睇, 澳門式(以舊式茶餐廳南屏, 九記為例) 會係火腿通粉, 蛋治配熱飲, 俗稱咸餐

甜餐則會係牛奶麥皮, 腿治配熱飲

港式方面, 會係炒蛋, 牛油餐包, 配肉醬撈一丁

一丁呢個牌子既即食麵係港人心中真係變出好多唔同口味,

中油醬汁都可以融合起來, 創出港人獨有的即食麵的食法

脆皮奶油豬  $20

呢一個招牌食物, 豬仔包烘烤後, 搽上牛油及煉奶

評分人數

• 王腳立

• jose1057

• 綿羊

• waterpool

食過幾次,茶餐廳出品,但五星價。

澳門開港式, 香港開澳式; 都算係交流.  撈丁其實唔係普遍, 通常係豪裝茶餐廳供應.  普通茶餐廳多數係沙爹牛麵加火腿/餐肉/香腸/雞蛋/雪菜肉絲 (煙肉/紅腸唔多有) 任摘其二加半件牛油方飽連熱餐飲.  售價由 $23-40 不等; 凍飲加 $2-6 都有.

奶油豬都要 20 蚊個, 果然係 5 星級.

豬仔包真係烘得好香脆,好正,肉醬撈丁就真係未試過

食過幾次,茶餐廳出品,但五星價。
didi 發表於 2013-8-5 09:40

茶餐廳出品,唔襯妳, 但五星價岩妳

jose1057 發表於 2013-8-7 10:40

No!

jose1057 發表於 2013-8-7 10:40

呢句都可用係綿羊身上  

呢句都可用係綿羊身上
waterpool 發表於 2013-8-7 16:56

用在你身上也可以

用在你身上也可以