返回列表 發帖

[原創]路環~漢記

路環碼頭,舊做船廠斜路....

食品冇特別,價錢亦唔算特別便宜,愛去既應該係老澳門一份情意結舊情懷...

評分人數

• waterpool

漢記三寶~花生奶多少火, 原罐葡國辣魚出前一丁, 手打咖啡

愈來愈少的舊式咖啡檔,  有試趁早.

張凳夠豪華 ... ... ...

漢記三寶~花生奶多少火, 原罐葡國辣魚出前一丁, 手打咖啡
啟吾 發表於 2013-7-26 08:27

我三十多年前已懂手打咖啡了.....

當年在水師廠(水警總部)工作時,已學會了手打咖啡....

原罐葡國辣魚出前一丁

原罐葡國辣魚出前一丁
藍月亮 發表於 2013-7-27 18:33

份量足, 但好似鹹左 D ...

呢間真係無咩好食﹗

呢間真係無咩好食﹗
鳳凰丸凶真 發表於 2013-7-27 19:47
所以話只係眾人一份情意結和舊情懷...

相當中肯!

漢記老板個人就好有熱誠

奈何佢老婆同個仔既態度就真係不敢恭維!

經歷兩次拍檯起身走人之後, 永不再回頭!

份量足, 但好似鹹左 D ...
waterpool 發表於 2013-7-27 19:00

我只有經過冇食過..

十幾年前有個土生教我整手打咖啡,從此以後我就每天都飲咖啡!

十幾年前有個土生教我整手打咖啡,從此以後我就每天都飲咖啡!
paulo 發表於 2013-7-29 18:51

點做手打咖啡?

所以話只係眾人一份情意結和舊情懷...
綿羊 發表於 2013-7-28 14:42

辣魚公駛唔駛三十蚊?

以前的咖啡粉粗就話要手打,現在D咖啡粉咁幼,駛
鬼手打,有D食綽頭啫。

回復 14# didi

咖啡粉加糖,加一兩滴水,跟住起勢咁搞,搞到起泡為止,再加熱水,秘訣係千祈唔好落咁多水,水多就搞唔起,要倒左佢再黎過,水既份量絕對係重點!

回復  didi

咖啡粉加糖,加一兩滴水,跟住起勢咁搞,搞到起泡為止,再加熱水,秘訣係千祈唔好落咁多水,水多就 ...
paulo 發表於 2013-7-30 02:11

謝謝秘方,我會試做。

謝謝秘方,我會試做。
didi 發表於 2013-7-30 14:23

還要注意一要點......

手打咖啡不能停,要打致七八成滿杯才能停,停下即沖水.....

切記,不能一心二用(打下停下).......

回復  didi

咖啡粉加糖,加一兩滴水,跟住起勢咁搞,搞到起泡為止,再加熱水,秘訣係千祈唔好落咁多水,水多就 ...
paulo 發表於 2013-7-30 02:11

加水要慢慢加....

若咖啡多,加一兩滴水可能不够,攪不起(攪不動).....

當發現攪不起時,可再逐少逐少慢慢添加....