返回列表 發帖

李小龍傳奇

今天是一代巨星李小龍逝世四十週年紀念,在此簡略介紹他的傳奇一生。

李小龍 (Bruce Lee,1940年11月27日 - 1973年7月20日),原名李振藩,生於美國三藩市,祖籍廣東順德,1941年隨父母回到香港,開展他的傳奇之路,他始創截拳道,成為國際武打影星及武術哲學家,更將 Chinese Kung Fu 一詞介紹給全世界。他在七十年代全盛時期拍攝的五部電影:《唐山大兄》(1971)、《精武門》(1972)、《猛龍過江》(1972)、《龍爭虎鬥》(1973)、《死亡遊戲》(1973)都成為功夫電影的經典。當時香港電影經過六十年代高峰期之後,票房直走下坡,李小龍的武打片為香港電影重新注入活力,更令功夫片成為七十年代港產片的主流。他的影響力遍及全球,掀起一陣「李小龍熱」。李小龍是香港電影史上最具影響力的人物,開創華人影星打入荷里活的先河。他雖然離世四十年,但他的傳奇事蹟長留史冊,永垂不朽。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

一代巨星

香港電影中的一個里程碑

傳奇 ... ... ...

評分人數

一代巨星
jose1057 發表於 2013-7-20 07:48

一代巨星, 可惜英年....

偶像

死亡遊戲好多鏡頭都係澳門拍的!

其實佢真正既死因是什麼?

傳奇 ... ... ... 2

據悉死亡遊戲一片未拍完李小龍便突然死亡,令制片人急忙找替身續拍,而此片亦似乎係成小龍之"死亡遊戲約會"

李小龍所拍武打片全部有睇,最有印象係精武門及唐山大兄,在南湾戲院睇,當時真係全院滿座,要預早排隊買飛。

其實佢真正既死因是什麼?
paulo 發表於 2013-7-21 23:52

沒有人知.

一代巨星, 可惜英年....
黃臘鯧 發表於 2013-7-20 21:06

如果唔係早逝, 又會唔會咁受人敬仰同懷念呢 ?

應該有人隱瞞左d事實!

應該有人隱瞞左d事實!
paulo 發表於 2013-7-22 20:11

死前曾同另一女星一起,名叫丁佩,但好多報導說不出所以然,至今依然一個謎

死前曾同另一女星一起,名叫丁佩,但好多報導說不出所以然,至今依然一個謎
simo 發表於 2013-7-22 20:57

呢個我知,但以佢當時既狀態,十個丁佩都無問題啦!

呢個我知,但以佢當時既狀態,十個丁佩都無問題啦!
paulo 發表於 2013-7-22 22:19

揣測满天飛,有些話药物致死,但又未見驗屍報告證明此點

李小龍所拍武打片全部有睇,最有印象係精武門及唐山大兄,在南湾戲院睇,當時真係全院滿座,要預早排 ...
simo 發表於 2013-7-22 00:55

李小龍電影威水史

名稱上映日期日數 票房(HKD)附注
唐山大兄 31/10/71- 22/11/7123 310萬打破紀錄, 全年冠軍
精武門22/03/72- 19/04/7229440萬打破紀錄, 全年亞軍
猛龍過江30/12/72- 24/01/73 26530萬再破紀錄, 全年冠軍
龍爭虎鬥18/12/73- 06/01/7420330萬全年季軍
死亡遊戲23/03/78- 05/04/7814340萬  

當年電影門票只是兩至三元, 票房數以百萬計可以說是天文數字

李小龍電影威水史

當年電影門票只是兩至三元, 票房數以百萬計可以說是天文數字
IF212 發表於 2013-7-23 04:26

如果佢唔死,相信有排都拍唔完,一定唔會有成龍出現。

當年一百萬, 等於現在過億