返回列表 發帖

放 羊

二龍喉睇羊, 就去得多.

呢度 ....,  原來可以放羊...???

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• simo

• jose1057

• 王腳立

邊度黎架 ??

二龍喉睇羊, 睇龜, 睇鸚鵡
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• 王腳立

N 年前的星星公園是否都有動物睇 ??

是澳門嗎?但他寫"near macao china"

七十年代関閘警察球場遝有人放羊

以前牛房放牛的場面就見得多,经常在門口行过

n年前

nn年前

N 年前的星星公園是否都有動物睇 ??
waterpool 發表於 2013-7-10 18:50

七十年尾都有幾隻猴子。

home2 發表於 2013-7-12 08:39

唔應該叫放牛,係收牛,由南光碼頭水路運到澳門,經提督馬路回牛房。應該是這樣。

home2 發表於 2013-7-12 08:39

六十年代俾利喇街就有間牛房。

二龍喉睇羊, 就去得多.

呢度 ....,  原來可以放羊...???
home2 發表於 2013-7-10 16:45

樓主所放圖片係一幅3D照片,要用雙眼交接視域法(cross eyes)直接觀看,無需眼鏡,我試過,效果唔錯,大家不妨試吓。

樓主所放圖片係一幅3D照片,要用雙眼交接視域法(cross eyes)直接觀看,無需眼鏡,我試過,效果唔錯,大家 ...
simo 發表於 2013-7-23 22:19

交接視域法!!! 真利害,
佩服, 佩服

圖片的位置我就唔知, 但在1940/50年代是有人放(牧)羊的, 在濠江中學附近的荒郊山崗,學校養的狗常追咬羊隻, 牧羊人是一些葡萄牙殖民地果亞裔人, 近似印度人, 人稱之為亞差,部分在澳門繁衍, 子女均懂葡文,當政府工.