返回列表 發帖
>>>>>新舊比對<<<<<
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

>>>>>新舊比對<<<<<

評分人數

• jose1057

• simo

• waterpool

回復 6# taxilow 愛國無罪.造反有理。

回復  taxilow  愛國無罪.造反有理。
bluebird 發表於 2013-6-7 22:47

嘩!你咁清楚架,我只勉强睇到愛國两字……莫非係你寫??(講笑)

回復 21# IF212

正呀!

回復 22# IF212

正呀!

回復 24# simo

雖然唔系我寫.不過小弟當時現場見到有幾個叔叔and哥哥寫嘅!

回復  simo

雖然唔系我寫.不過小弟當時現場見到有幾個叔叔and哥哥寫嘅!
taxilow 發表於 2013-6-8 13:52

以下圖片取自無线電視特輯,講述愛國人士澳門一片紅時情景

評分人數

• jose1057

以下圖片取自無线電視特輯,講述愛國人士澳門一片紅時情景
simo 發表於 2013-6-8 14:16

評分人數

• jose1057

simo 發表於 2013-6-8 14:31

一片紅時期,聖諾瑟被愛國社團批鬥,把聖諾瑟中學五字变成“毛主席万㱑“……

而打開大門就見“愛國無罪“,關起大門就見“造反有理“大字,班愛國叔叔哥哥都算好野啦……

一片紅時期,聖諾瑟被愛國社團批鬥,把聖諾瑟中學五字变成“毛主席万㱑“……

而打開大門 ...
simo 發表於 2013-6-8 14:39

因此時期係“愛國人士“撗行年代,校方䖏於無助之局,記得校方唯有消極反抗,不理不動,繼續讓學生上課,讓天然雨水洗刷……直至很久很久就被人清理,究竟係由澳葡或愛國叔叔自已清洗呢?我都想知呀……

因此時期係“愛國人士“撗行年代,校方䖏於無助之局,記得校方唯有消極反抗,不理不動,繼 ...
simo 發表於 2013-6-8 14:49

評分人數

• jose1057

因此時期係“愛國人士“撗行年代,校方䖏於無助之局,記得校方唯有消極反抗,不理不動,繼 ...
simo 發表於 2013-6-8 14:49

不聞不問, 不瞅不啋, 消極而有效喎.

正呀

再看清楚樓主原圖,原來攝 於1968年,批鬥時係1967年中,想來一年後風吹雨打也刷不掉“愛國叔叔“之作品,莫非校方有心將作品俾大家來“獻世“?

評分人數

• jose1057

再看清楚樓主原圖,原來攝 於1968年,批鬥時係1967年中,想來一年後風吹雨打也刷不掉“愛國叔叔“之作品,莫 ...
simo 發表於 2013-6-8 16:48

當時風頭火勢, 校方可能驚一擦甩又引來愛國兄弟們上門寫大字, 話唔定索性唔理.

真係好懷念紅豆餅  

真係好懷念紅豆餅
綿羊 發表於 2013-6-9 18:22

如果衣家仲開檔,一定忙到三急都唔去得,但荷包就入水入到漲卜卜啦!

好懷念惜日景象。

The second picture is where?
lei66 發表於 2013-6-7 16:53

看錯