返回列表 發帖

有冇人記得六十年代以前好多人穿黑膠綢衫(看圖,再添一圖)

以上澳門街道日常市民生活圖片,相信攝於五十年代,好多人都愛穿黑膠綢衣褲,呢種物料,在六十年代已開始被尼龍,特麗玲,的確凉等衣料取代,今天已經絕晒跡了……
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• 低級巡邏員

• IF212

• 王腳立

• waterpool

香港, 中環, 重有一檔有黑膠綢成衣賣.  百無禁忌 ge 話 ... 荷理活道都有得賣.
咱是陳小肥 發表於 2013-3-9 22:09
澳門就唔見有,香港有,估計係鬼佬買去當記念品,中國人應該唔買。

好型呀,得閒買番套著下!
亞堅奴 發表於 2013-3-9 23:09
嘻嘻,千祈唔好着住夜晚出街,膽小d人都俾嚇死呀!

我老豆都曾經穿著過呢種服飾, 另外. 相片是否攝於營地大街?
黃臘鯧 發表於 2013-3-9 10:08

真係唔知邊度,圖上景物今天已完全消失了,但俾我第一感覺似係由爛鬼樓至果欄街及至沙梨頭斜巷那段。

除左小肥, 原來真係重有人著架 …夏姿﹒陳澳門0809秋冬秀
咱是陳小肥 發表於 2013-3-12 22:38

咦,係播,真係復古?會唔會未來通街都係由0靓妹0靓仔著住套型仔黑膠綢週圍貢架……

扮晒野.你都著過啦
bbqbbq8 發表於 2013-3-11 16:39

殊……低調D

回復  simo
此街位於十月初五街中段, 中興行是批發香煙, 南屏雅叙對面.
周大福 發表於 2013-3-16 10:04

睇吓又幾似十月初五月播,不过已經唔同晒。

回復  simo
此街位於十月初五街中段, 中興行是批發香煙, 南屏雅叙對面.
周大福 發表於 2013-3-16 10:04

當年十月初五街好繁華,人來人往

小肥成日, 夜媽媽, 著住成套唐裝周圍走; 最大煲就係幾廿年前, 半夜十二點, 白衫白褲, 係跑馬地, 墳場區 ...
咱是陳小肥 發表於 2013-3-10 01:10

著件白色一套唐裝衫褲夜晚出街,人哋以為係㱵儀館司儀官呀

黑膠綢在六十年代只見老一輩人著,後生仔女就冇人穿,佢哋已經穿質地近似嘅新料如特麗玲或的確涼

此昔日圖係唔係十月初五街呢段呢?唔敢百份百肯定 (今早經過隨手拍作昔今對照)

此昔日圖又是否果欄街呢段呢?亦未敢肯定      一

評分人數

• waterpool