返回列表 發帖

有冇人記得六十年代以前好多人穿黑膠綢衫(看圖,再添一圖)

以上澳門街道日常市民生活圖片,相信攝於五十年代,好多人都愛穿黑膠綢衣褲,呢種物料,在六十年代已開始被尼龍,特麗玲,的確凉等衣料取代,今天已經絕晒跡了……
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• jose1057

• 低級巡邏員

• IF212

• 王腳立

• waterpool

我老豆都曾經穿著過呢種服飾, 另外. 相片是否攝於營地大街?

細時見 D 老人家係著這些衣物, 只覺款式單一, 顏色黑蚊蚊, 一D都唔好睇.

我老豆都曾經穿著過呢種服飾, 另外. 相片是否攝於營地大街?
黃臘鯧 發表於 2013-3-9 10:08

多數係, 特別係第二幅圖最易認.

我覺得似板樟堂多d, 圖中遠處高樓衣家仲係度, 冇估錯衣家係daiso百貨

未見過

香港, 中環, 重有一檔有黑膠綢成衣賣.  百無禁忌 ge 話 ... 荷理活道都有得賣.

好型呀,得閒買番套著下!

香港, 中環, 重有一檔有黑膠綢成衣賣.  百無禁忌 ge 話 ... 荷理活道都有得賣.
咱是陳小肥 發表於 2013-3-9 22:09
澳門就唔見有,香港有,估計係鬼佬買去當記念品,中國人應該唔買。

好型呀,得閒買番套著下!
亞堅奴 發表於 2013-3-9 23:09
嘻嘻,千祈唔好着住夜晚出街,膽小d人都俾嚇死呀!

澳門就唔見有,香港有,估計係鬼佬買去當記念品,中國人應該唔買。
simo 發表於 2013-3-9 23:54

小肥想買呀, 不過幾毫子件, 買唔起.  By the way, 小肥係土炮.

嘻嘻,千祈唔好着住夜晚出街,膽小d人都俾嚇死呀!
simo 發表於 2013-3-9 23:58

小肥成日, 夜媽媽, 著住成套唐裝周圍走; 最大煲就係幾廿年前, 半夜十二點, 白衫白褲, 係跑馬地, 墳場區等電車 ... ... ... 成晚無車肯停

黃臘鯧 發表於 2013-3-9 10:08

真係唔知邊度,圖上景物今天已完全消失了,但俾我第一感覺似係由爛鬼樓至果欄街及至沙梨頭斜巷那段。

其實, 黑膠綢, 又 "鞋" 又硬, 唔個真係幾好著.

其實, 黑膠綢, 又 "鞋" 又硬, 唔個真係幾好著.
咱是陳小肥 發表於 2013-3-10 05:24

所以咪俾人淘汰囉 ~

淘汰左之後, d 人又開始懷念 ... ... ...

回復 14# 咱是陳小肥

但係佢既剪裁夠型嘛!

回復  咱是陳小肥

但係佢既剪裁夠型嘛!
亞堅奴 發表於 2013-3-10 19:49

成套衣裝, 得兩個字 ... "令" "脆"
男裝剪裁, 得四個字 ... 短度闊封
著左上身, 得八個字 ... 四四方方 闊闊落落
卅呀年前, 得一個字 ... 土
今時今日, 變一個字 ... 型

如果在今時今日, 你還有一件這樣的綢仔衫, 穿上後在街上走, 人們真以為你係傻佬

未見過
王腳立 發表於 2013-3-9 21:39

扮晒野.你都著過啦