返回列表 發帖

當年今日66年12月2日,時光之旅開始進入緊張階段

筆者以時光重回四十多年前十二月,進入旅程是不能涉漏天機改变歷史的,因此要把一切現在東西包括手機都不得曝光,否則便返回今天……今早去營地街遠來茶樓飲茶八料,坐低搭抬,已聽到好多人議論紛紛講澳督府之事,同枱有茶客甲同筆者我講:你阿媽,聽曰我都去鬧吓班西洋鬼!   筆者:小心呀!   甲:你阿媽!驚咩呀,最多同佢地死過!     筆者:真係會死人㗎!      甲:你都忽忽哋(當年流行語,即傻解)  !    筆者:真㗎,仲會有死傷㗎!      甲:車,你驚就唔好去咯!聽講銀業教師顯富都話去!     筆者:唔好呀!佢會俾人推落樓受傷㗎!      甲:哈哈哈!佢咁大件都會!你都冇解嘅(流行語,即冇理由)!      筆者(忍住情緒):佢係我敬重嘅老師當然唔想佢受傷啦!不過佢最後會平安嘅!     甲:重有好多教師學生都話去呀!      筆者一時冲出口話:唔好去呀!聽日會炒大鑊㗎!   …… 茶樓待應就楂住壺水埋黎話:乜乜大鑊?厨房個大鑊都話去!   筆者越聽越驚冲口而出話:真係唔好呀!聽日澳葡會進行大屠殺㗎!!!…………結果一連串鬧我說話:呢條友痴孖根!十三點(又係當年俗語,即傻嘅),冇胆匪類,痴九線……最後两人即彈開,茶客甲冲冲找數走人,剩番筆者呢個“㣭仔“繼續旅程……

評分人數

• 王腳立

你都忽忽哋 ... ... ... 係唔係講: 你都喪 ge 貼近 d 當時情況

你都忽忽哋 ... ... ... 係唔係講: 你都喪 ge 貼近 d 當時情況
咱是陳小肥 發表於 2012-12-2 13:20

都係嘅,昔日好多口頭語,今天80後人都唔講嘅,你諗唔諗到其它一些。

今天2號,澳督府繼續有工會社團及師生在抗議及讀毛語錄,而外面又越來越多人群聚集,有消息話如澳葡不答應五項要求,行動會升級……

禽日咪話去澳督府觀禮,去到見到人群舉起本紅書仔叫口號, 有個人見我冇寶書,就話:”點解你冇紅寶書呀?”我都未解釋就塞本俾我…… 嗱,睇吓,呢本就係當時去抗議嘅民眾高舉嘅红寶書,收藏左幾拾年都算新淨,我當佢係“寶“㗎!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

• 王腳立

評分人數

• 王腳立

評分人數

• 王腳立

l

評分人數

• 王腳立

難得仲保養得咁好
開心快樂人

回復 8# simo

寶書??咁咪仲犀利過九陽神功??

回復  simo

寶書??咁咪仲犀利過九陽神功??
文盲 發表於 2012-12-2 16:57

係唔係犀利過九陽神功就唔知,總知個個愛國人士都話係寶書嘅。

都係嘅,昔日好多口頭語,今天80後人都唔講嘅,你諗唔諗到其它一些。
simo 發表於 2012-12-2 14:33

或者: 你都 "on" ge ... ... ... (應該近 70s 用詞 ... 戇居, 戇居居 ... 然後就 戇 nine, 戇實nine; 跟住就到老土出現勒)

或者: 你都顛 ge ... (應該 70s 前用詞 ... 當年係叫 "顛狂院")

或者: 你都 "lock" ge ... ("lock" 應該係澳門街當年標準用詞)

60s 年代, 有個鉈鐵 ge , 日日要飲兩大囔口盅咖啡, 就係叫做阿 "lock".

或者: 你都 "on" ge ... ... ... (應該近 70s 用詞 ... 戇居, 戇居居 ... 然後就 戇 nine, 戇實nine; 跟 ...
咱是陳小肥 發表於 2012-12-2 18:41

好!六七十年代仲有一句,依家完全冇人講,話人din嘅,就話“入青山啦“

學生及教師繼續在澳督府内抗議

評分人數

• 王腳立

婦聯繼續有代表在督府內朗讀毛語錄

評分人數

• 王腳立

婦聯繼續有代表在督府內朗讀毛語錄
simo 發表於 2012-12-2 21:05

simo兄台或者其他壇友,你地知唔知圖中最右邊那位女仕(紅圈內)是誰呀?

simo兄台或者其他壇友,你地知唔知圖中最右邊那位女仕(紅圈內)是誰呀?
richardbilliham 發表於 2012-12-2 22:43

李察兄,等我亂撞,係咪區天香?因知她有去,明日會受傷。

回復 17# richardbilliham
李察兄,請教,知否上圖這班師生,從校服判斷,是那所學校?我知有四間左校去。

李察兄,等我亂撞,係咪區天香?因知她有去,明日會受傷。
simo 發表於 2012-12-2 23:15

果班唔係老師嚟架,你睇佢地果個樣同埋衣着就知喇,佢地係婦聯班師奶兵團,我圈左果位係非等閒人嚟架…