標題: 幾拾年前顯記涼茶打油詩一首 [打印本頁]

作者: simo    時間: 2014-5-11 20:48     標題: 幾拾年前顯記涼茶打油詩一首

當年顯記涼茶廣告語甚有文采,未知是否出自小肥叔叔文才  [attach]24836[/attach]
作者: simo    時間: 2014-5-11 21:22

當年顯記涼茶廣告語甚有文采,未知是否出自小肥叔叔文才
simo 發表於 2014-5-11 20:48

以小弟童年回憶,顯記涼茶在清平戲院斜對面,並非左隣……
作者: 咱是陳小肥    時間: 2014-5-11 21:44

當年顯記涼茶廣告語甚有文采,未知是否出自小肥叔叔文才
simo 發表於 2014-5-11 20:48

(1) 邊個寫, 小肥唔知 (當其時, 小肥未出世); 若係內部出品, 多數唔係明生公就鳳樓公.

(2) 對於該文所稱背景年份, 小肥有 d 保留 (有保留, 因該文未必錯: (甲) 唔排除有試業 (乙) 佢話有文字紀錄 (丙) 顯記唔止係清平直街做過涼茶) ...
(a) 涼茶部應該係 1933 年左右先有, 同埋差唔多時間先租 22 同 24 號地舖.
(b) 第二間涼茶, 應該係幾年後開在 "口四" "口孟" 街 (邊個講得出個名, 就真係本事).
(c) 再過幾年, 開埋冰室部添呀 (重有幾多人記得, 鞋).
作者: 咱是陳小肥    時間: 2014-5-11 21:44

以小弟童年回憶,顯記涼茶在清平戲院斜對面,並非左隣……
simo 發表於 2014-5-11 21:22

對 ... ... ...
作者: 咱是陳小肥    時間: 2014-5-11 21:46

最重要個樣都無講 ... ... ... 檯面有一大碗鹽, 任落
作者: 咱是陳小肥    時間: 2014-5-11 21:51

(1) 明生公係顯記司理, 唔只係涼茶部司理

(2) 清平應該係單數門牌
作者: chantai    時間: 2014-5-11 22:03

好文彩...........
作者: simo    時間: 2014-5-11 22:18

原來明生公係顯記始創人,應離世多年,相信你都未見過佢
作者: 咱是陳小肥    時間: 2014-5-12 02:29

明生公在三十年代曾經任司理, 負責管理店中一切事務.  顯記股東最多時, 有超個十個股東.

還設有監督, 核數; 六十年代開始 (可能重早些少), 還有經理一職.

顯記約在二十年代中後期在澳開業.
作者: simo    時間: 2014-5-12 22:12

明生公在三十年代曾經任司理, 負責管理店中一切事務.  顯記股東最多時, 有超個十個股東.

還設有監督, 核 ...
咱是陳小肥 發表於 2014-5-12 02:29
真係歷史悠久,請問二十年代顯記在澳開業時,英記開了未,因佢都係老牌餅家,還有真誠……
作者: simo    時間: 2014-5-12 22:18

顯記餅家在新馬路分店嘅大招牌夠晒威,同對面真誠餅家打對台[attach]24898[/attach]
作者: simo    時間: 2014-5-12 22:21

最重要個樣都無講 ... ... ... 檯面有一大碗鹽, 任落
咱是陳小肥 發表於 2014-5-11 21:46

飲涼茶加鹽??
作者: IF212    時間: 2014-5-12 23:48

顯記餅家在新馬路分店嘅大招牌夠晒威,同對面真誠餅家打對台
simo 發表於 2014-5-12 22:18

另外一幅拍攝到顯記,英記, 協寧大藥行, 志光百貨, 雷天一六神水, 六國飯店等名店的照片, 由李玉田先生於1950年拍的
作者: 咱是陳小肥    時間: 2014-5-12 23:51

真係歷史悠久,請問二十年代顯記在澳開業時,英記開了未,因佢都係老牌餅家,還有真誠……
simo 發表於 2014-5-12 22:12

http://www.yengkee.com/big5/about.asp
公司簡介 ... 澳門英記餅家始創于一九二八年 ...
作者: 咱是陳小肥    時間: 2014-5-12 23:53

飲涼茶加鹽??
simo 發表於 2014-5-12 22:21

係喎, 得個喎
作者: 咱是陳小肥    時間: 2014-5-12 23:58

顯記餅家在新馬路分店嘅大招牌夠晒威,同對面真誠餅家打對台
simo 發表於 2014-5-12 22:18

真誠 ... 已經無咩印象啦; 咀杏香就熟, 識得 ge ... 以前行過, 經常黐茶飲.
作者: 咱是陳小肥    時間: 2014-5-13 00:00

simo 發表於 2014-5-12 22:12

小肥研究左個商標幾十年

http://macaostreets.iacm.gov.mo/showImage.ashx?w=1000&h=0&p=macaustreets/antiqueimages/634922204594681.jpg
http://macaostreets.iacm.gov.mo/showImage.ashx?w=1000&h=0&p=macaustreets/antiqueimages/634922204598588.jpg
作者: 咱是陳小肥    時間: 2014-5-13 00:21

飲涼茶加鹽??
simo 發表於 2014-5-12 22:21

借圖說明, 張圖唔係小肥 ge
作者: simo    時間: 2014-5-13 18:50

係喎, 得個喎
咱是陳小肥 發表於 2014-5-12 23:53

中药聽過可以加鹽嘅,可能有咸味冇咁苦
作者: waterpool    時間: 2014-5-13 19:13

呢首打油詩最後果四句, 有好多字好多人都唔識...  
作者: simo    時間: 2014-5-13 22:08

一條新馬路,餅家很多,顯記,英記,衡昌及真誠   [attach]24940[/attach]

歡迎光臨 小花俠論壇 (http://www.disanna.com/) Powered by Discuz! 7.2